Град Пирот

Пирот је урбано насељено место и помиње се још у старим римским картама из II века н.е. као Mutatio Turres, Грци га називају Пиргос, а Срби у XIV веку му дају име Пирот.
Пирот је административни, привредни, културно-просветни и здравствени центар Горњег Понишавља. Пиротски крај, географски је смештен на југоистоку Србије и граничи се са Нишким на западу, Зајечарским на северозападу, Јабланичким округом на југу, а са источне стране се граничи са републиком Бугарском на дужини од 65 км.
Град Пирот се налази на југоистоку Србије између Ниша и Софије, на Коридору 10 који повезује Европу са Азијом. Територији пиротског краја, садашњег Пиротског округа,површине од 1.232 km² са 92.479 становника, припадају Град Пирот и општински центри Димитровград, Бабушница и Бела Паланка. Пирот се налази надморској висини од 367 метара. Поред града Пирота, постоји још 71 насељe, од чега 6 приградских и 65 сеоских.

Својевремено је био центар прерађивачке индустрије млечних производа, коже, вуне, дрвета, и индустрије одеће. Своју препознатљивост пре свега дугује пиротском качкаваљу, пиротском ћилиму, а данас, свакако, фабрици ауто гума „Тигар Тyres“.

Кроз Пирот протиче река Нишава која град дели на два дела — Тијабару са десне стране и Пазар са леве.

Туристички потенцијали Пирота и околине су Планинарски дом, Завојско језеро, Врело као и многобројни водопади. Трећина водопада се налазе на Старој планини, међу најпознатијим су: Копренски водопад (103 м), који је уједно и највећи водопад у Србији; водопад  Калуђерски скок (каскадног типа) висок је импозантних 232 м; Пиљски водопад (68 м); водопад Чунгуљски  скок (42 м) и водопад Тупавица (25 м) који се сматра најлепшим у Србији.

Пирот је такође пун културних дешавања, почевши од највећег, „Пиротског културног лета“ који се одржава сваког лета и који је препун различитих дешавања као што су  Међународни фолклорни фестивал и мото скуп. Можемо издвојити и јединствено светско такмичење у пегланој кобасици.
Од културних добара, Пирот поседује доста објеката од културног значаја као што су: Стара Кућа или Конак Малог РистеПазарска црква или Црква Рођења Христовогзграда Општинског суда у Пиротузграда Гимназије у Пиротукућа Стојана Божиловића Белог.
У околини Пирота се такође налазе објекти од културног значаја а међу њима најпознатији су  Погановски манастир, Суковски манастирТемачки манастирБегов мост у Станичењуцрква Св. Петра и Павла у Рсовцима (у којој се налази јединствена фреска „ћелавог Исуса“) и др.