100 година од електрификације Пирота

Историјски архив у Пироту у оквиру Пиротског лета обележио је значајан јубилеј 100 година од електрификације Пирота. Тим поводом у Галерији Чедомир Крстић је отворена истоимена изложба ауторки Милене Миленковић и Иване Тасић.

Електрификација вароши као цивилизацијска тековина и искорак у будућност наилазила је на бројне препреке. Поред финансија постојао је и отпор самих грађана према иновацијама и свакој врсти промена. Међутим, електрична енергија се доказала као изум без којег развој у двадесетом веку неће бити могућ. Кључни искорак у том периоду за Пирот био је оснивање Пиротског индустријског и електричног друштва 1920. године чији су акционари и оснвачи били богатији Пироћанци. Први задатак је био изградња електране из које би се варош снабдевала струјом. Крајем 1921. одлучено је да се изгради термоелектрана на десној обали Нишаве, на месту данашње Електродистрибуције. Овај занимљив тип електране је струју производио помоћу мотора које су покретале пећи – генератори на чврсто гориво. Електрана је свечано пуштена у рад на лето 1922. године а први киловати електричне енергије потекли су ка домовима имућнијих варошана и улчној расвети 12. августа 1922. године.

Пиротска електрична централа била је скромних капацитета и могла је само делимично да задовољи потребе вароши. Ту се поставља питање о градњи хидроелектране на Нишави која би појачала енергетски потенцијал. Пројекат градње хидроелектране код села Станичење је урађен 1927. али је цена била астрономска па је пројекат остао да чека нека боља времена.

Скуп и захтеван подухват је реализован на реци Темштици 1939. године пуштањем у рад ХЕ „Темац“ 1940. године, Пирот је добио стабилан и јак извор електричне енергије.