ПРЕДСЕДНИЦИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПИРОТ 1918 – 1941.

У издању Историјског архива у Пироту ових дана је изашла из штампе врло вредна публикација под насловом „ПРЕДСЕДНИЦИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПИРОТ 1918 – 1941“, аутора Давора Лазаревића, која пред читаоце по први пут износи биографије деветорице људи који су водили Пирот у периоду између два светска рата. У рецензији књиге коју потписује др Срђан Цветковић наглашава се да је реч о штиву које покрива важне аспекте живота и рада председника пиротске општине чији писани портрети дају читаоцима могућност да сагледају успоне и падове некада првих људи Пирота. Поред тога, кроз биографије председника општине се преламају различите сфере варошког живота, политичких борби, менталитета и свих оних „вихора“ који су током прве половине двадесетог века обликовали судбине хиљада људи па и председника пиротске општине.
Како је у рецензији истакао историчар Предраг М. Видановић, књигом „Председници градске општине Пирот 1918-1941“, Давор Лазаревић наставља своју биографску едицију о знаменитим Пироћанцима. Овог пута су то политички прваци и то они који су били на челу пиротске општине и који су утицали, свако на свој начин, на развој града Пирота у првој половини 20. века. Период који убухвата ова књига предмет је интересовања аутора већ у неколико његових монографија. Сама та чињеница је од значаја ако имамо у виду да је овај период након 1945. године, наступањем „комунистичке ере“ систематски био прекрајан, омаловажаван, документавано и чињенично уништаван, приказиван безначајним и свеобухватно гуран у заборав. Због тога и јесте данашњим историчарима посебан изазов за истраживање и сагледавање његовог постојања. Наравно, када узмемо у обзир огроман недостатак изворне архивске грађе, онда се ова епопеја претвара у истраживачку „одисеју“, а када добијемо коначан производ, какав сада пружа ова књига пружа, добили смо локално и национално добро од изузетног значаја.

Лазаревић се потрудио не само да оживи неке мање познате ствари из живота јунака ове књиге, већ и да истражи и предочи оне детаље или догађаје који до сада нису били познати, укључујући и варошке скандале, који су неминовна пратња политичких првака. Ова књига је својеврсна збирка прича о Пироћанцима који су свој град стварали и која нам говори о њиховој величини, слабостима, особинама и карактерима које их чине нормалним људским бићима са свим различитостима и свим сличностима, а све то у контексту деловања локалне политике и функције председника градске општине. Пред читаоцима су добро написани и занимљиви животописи, у којима се може сазнати нешто из приватног, али понајвише из јавног и политичког живота, а да ли су и у коликој мери, са положаја кога су заузимали, председници пиротске општине мењали и утицали на историјски ток нашег града – остављамо читаоцима да процене.
Историјско – научни омаж председницима градске општине Пирот, који књига садржи, послужиће младим нараштајима и онима који стварају или ће тек стварати будућност нашег града да спознају да дела која остављају иза себе имају неизбрисив траг и да ће некада бити проучавана и објављивана. Због тога је ова студија, написана брижљиво однегованим стилом, и по својим научним дометима од изузетног значаја.
Издавач: Историјски архив у Пироту
Рецензенти: др Срђан Цветковић, научни саветник Института за савремену историју, Предраг М. Видановић, виши архивиста Историјског архива у Пироту
Лектор: Сања Живковић
Дизајн корице: Милена Миленковић
Штампа: Златограф Пирот
Стране