Пиротски качкаваљ, прича о најпознатијем српском сиру

Из штампе је изашло ново издање нашег Архива и Удружења историчара Пирот: Пиротски качкаваљ, прича о најпознатијем српском сиру, аутора Давора Лазаревића. Издавачи: Историјски архив Пирот и Удружење историчара Пирот
За издавача: Предраг М. Видановић
Рецензенти: Предраг М. Видановић и Радосав Пејчић
Лектура: Бојана Митић
Дизајн: Дејан Поповић
Штампа: Златограф Пирот

Израду и штампање књиге је суфинансирала Градска управа Пирот преко пројекта удружења грађана
Из рецензија: Поштовани читаоци, књига која је пред вама уствари је историја о пиротском качкаваљу. Аутор је у своје редове успео да прикупи материјал који се односи на овај млечни производ, а пиротски качкаваљ је свакако, један од најпознатијих традиционалних производа. Ова књига представља историју овог бренда стару неколико векова. Карактеристичан је производ сваке земље и народа. Производ је чији постанак и производњу условљавају клима, вегетација, географски положај и низ других чинилаца. Због тих различитости и сам начин припреме сира специфичан је за сваку појединачну земљу, али и за свако појединачно подручје. На дугој листи интернационалних сирева, узмимо само Европу, где се налазе швајцарски, француски, италијански, грчки, бугарски, у низу од преко хиљаду врста сира, Пиротски качкаваљ заузима своје цењено место и свој препознатљиви укус.
Својим лаким реченицама, прецизним описима и без прејаких закључака, колага Лазаревић приказује целокупну амплитуду раста и развоја, а затим и пада у производњи и пласирању Пиротског качкаваља. Илустровано обогаћена књига читаоцу помаже да створи слику и доживи овај пиротски бренд на прави и адекватан начин.
Иако ова прича личи на историје познатих сирева ипак се, као и сам Пиротски качкаваљ, разликује од других по укусу, стилу, квалитету и карактеру.

Стране