Сачувана документација и књиге ИО „Први мај“

Четрдесет радних сати трајало је преузимање архивске грађе и књига из библиотеке ове, некада најлепше, наше фабрике. Завршен је један обиман, сложен и веома важан посао.
Преузето је 160 метара архивске грађе, 10000 досијеа радника, 1728 пројеката, 20 350 књига, много фотографија, албума са сликама, рекламног и др.материјала.
Треба сви да будемо задовољни и поносни што је овај посао урађен. Многим пиротским предузећима изгубио се сваки траг јер ништа није остало од њихове архивске грађе. „Први .мај“, некада гигант у привреди, и даље ће постојати, сада као највећи фонд и гигант нашег Архива, кроз сву ову документацију и библиотеку. Књиге су прилично очуване, из различитих области и веома вредне, а на свакој стоји печат ИО „Први мај“. Сва ова грађа сведочанство је једног времена, за многе генерације Пироћанаца, можда, најлепшег времена у одрастању.
Радни колектив посебно се поноси тиме што је, поред архивске грађе коју је у обавези да преузима, успео да преузме у целини и тако сачува Првомајску библиотеку која је већ дуго на граници пропадања и којој је претило уништење. Предстоји нам сада дуг процес сређивања и обраде, али остаје задовољство и испуњеност што је један важан посао успешно обављен, и што је Историјски архив, и у овој прилици, одржао своју важну функцију- чување историје, традиције, културе и живота наших људи и нашег града.